Popular Post

Booketo.gr - Giftsets for Book Lovers

Posted by : Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος 3 Φεβ 2016


Πόσο μακριά θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη; Πόσο μακριά ο άνθρωπος για να φτάσει στη δημιουργία της; Πως θα αντιδράσει ο κάθε άνθρωπος όταν θα μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος ζωή, κάνοντας δηλαδή αυτό που από αρχαιοτάτων χρόνων ξεχώριζε τον άνθρωπο από τον Θεό;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις τίθενται από αυτή τη low budget ταινιάρα που λέγεται Ex Machina

Ένας νεαρός προγραμματιστής κερδίζει σε μια κλήρωση με δώρο μια βδομάδα με τον δημιουργό της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, της Blue Book. Ο Caleb πηγαίνει στο απομονωμένο μέρος που ζει ο ιδιοφυής ερευνητής με σκοπό να περάσει την εβδομάδα του, αλλά ο Nathan Baterman έχει άλλα σχέδια. 

Αφού τον βάζει να υπογράψει συμβόλαιο εχεμύθειας του δείχνει το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Την τεχνητή νοημοσύνη Ava. 

Η Ava, ένα ανδροειδές κλεισμένο σε ένα γυάλινο κλουβί είναι σαν ένα υπερβολικά ώριμο παιδί. Ο σκοπός του Caleb είναι να διεξάγει το test Turing με σκοπό να αποφανθεί αν τελικά η Ava είναι στα αλήθεια μια νοημοσύνη ή απλά ένα πολύ καλό πρόγραμμα απόκρισης.


Τίποτα δεν είναι όμως έτσι όπως φαίνεται. Ανάμεσα στον Nathan, τον Caleb και την Ava θα δημιουργηθεί μια σχέση ψέματος και απάτης. Όμως ποιος είναι αυτός που κινεί τα νήματα; Ο ιδιοφυής εφευρέτης που δείχνει να κρύβει πολλά, ο φαινομενικά αθώος προγραμματιστής ή η Ava με τις υπαρξιακές ανησυχίες μικρού παιδιού;

Μπορείς να φανταστείς πως θα κυλήσουν τα πράγματα από το ότι η ταινία είναι ένα low budget sci-fi ψυχολογικό θρίλερ. Έχει δει όλα τα καλά για να ξεχωρίσει. 

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Alex Garland στο ντεμπούτο του ξεχώρισε γιατί εκτός από μια πολύ καλή ιστορία που την έδεσε με μια παραγωγή, που παρά τα ελάχιστα 15 εκατομμύρια, φαντάζει άρτια. Από την άλλη το cast είναι και αυτό καταπληκτικό.

Ο Oscar Issac κατέκτησε το 2015 στο Hollywood όχι μόνο για τον ρόλο του στο Star Wars VII και την ανακοίνωση του ως Apocalypse στο επόμενο XMEN αλλά και για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία.


Μαζί του ως ο νεαρός προγραμματιστής, ο Domhnall Gleeson(Revenant) που έκανε τα πάντα για να μας δείξει ένα χαρακτήρα έξυπνο, αλλά και συνάμα με όλες τις αδυναμίες του ανθρώπου.

Τέλος η Alicia Vikander, η νέα αγαπημένη όλων. Δεν έχει κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο μέχρι το Ex Machina, αλλά μετά από αυτό ρόλοι τόσο στο Man from UNCLE και το Danish Girl.

H Vikander έδωσε αυτό που έπρεπε στο ρόλο της Ava. Ο τρόπος που ενσάρκωσε (pun!) το ανδροειδές που ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο να μάθει και να δει, να ζήσει τον έρωτα(;) ήταν καταπληκτικός.

Μάλλον γιατί ήταν λιτός. Παιχνίδι μόνο στο πρόσωπο και η απαραίτητη ακινησία/μη φυσικότητα στις κινήσεις.

Όλα τα παραπάνω και οι κατάλληλες δόσεις horror έκαναν την ταινία μια από τις καλύτερες του 2015.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © O Αλλοδαπός προτείνει... - - - -