Popular Post

Booketo.gr - Giftsets for Book Lovers

Posted by : Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος 17 Αυγ 2014


"Ένα μοναδικό επίτευγμα... ένας ολόκληρος κόσμος θα αποκτήσει ζωή, καθώς το διαβάζετε."
- Justin Cronin
Συγγραφέας του Best-Seller "To Πέρασμα"

"Το εκδοτικό φαινόμενο που καθήλωσε εξίσου το ευρύ αναγνωστικό κοινό και τους λάτρεις των βιβλίων φαντασίας."
- The Wall Street Journal

Όταν ο Justin Cronin (συγγραφέας του Περάσματος και των Δώδεκα) σου προτείνει ένα βιβλίο τότε δεν το σκέφτεσαι πολύ. Αυτόν τον εκθείασε ο Stephen King και τώρα που είναι καταξιωμένο όνομα, εκθειάζει έναν καινούριο συγγραφέα που μπλέκει αριστοτεχνικά όπως και οι προηγούμενοι, sci-fi, αστυνομικό δράμα και θρίλερ.

Το ΣΙΛΟ όπως λέει και η Wall Street Journal είναι ένα εκδοτικό φαινόμενο. Ο Howey Hugh ξεκίνησε να γράφει νουβέλες και να τις εκδίδει μέσω του Amazon. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κόσμος άρχισε να ζητά περισσότερο και ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το πρώτο βιβλίο με τις πέντε πρώτες νουβέλες. Το βιβλίο πούλησε πάνω απο μισό εκατομμύριο e-books και έπειτα ήρθε η 20th Century Fox με τον σκηνοθέτη Ridley Scott (Alien, Prometheus κ.α.) για να αγοράσει τα δικαιώματα για την ταινία.


Το ΣΙΛΟ μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι λίγοι εναπομείναντες ζωντανοί άνθρωποι, ζουν σε τεράστια υπόγεια ΣΙΛΟ με 144 ορόφους όπου οι άνθρωποι είναι αποκομμένοι απο τον περιβαλλοντικά κατεστραμμένο έξω κόσμο, απόλυτα αυτάρκεις και με μόνη εικόνα του έξω κόσμου να έρχεται απο μερικές κάμερες που μεταδίδουν το θολό σκονισμένο σκηνικό ενός ετοιμόρροπου κόσμου.

Η κοινωνία του ΣΙΛΟ βασίζεται σε κανόνες και η ισορροπία είναι εύθραυστη. Οι γεννήσεις και οι γάμοι είναι ελεγχόμενοι και οι άδειες για να κάνει κάποιο ζευγάρι παιδιά δίνεται με κλήρο. Το τεράστιο αυτό δώρο έρχεται συνήθως μετά απο κάποιον θάνατο.

Ο έξω κόσμος και οι επαναστατικές ιδέες είναι ταμπού και απαγορευμένα δια θανάτου. Όσοι πιάνονται να συζητάνε για έξοδο ή να αμφισβητούν τους απαράβατους κανόνες του ΣΙΛΟ, πιάνονται απο την αστυνομία και καταδικάζονται σε "Καθαρισμό". Ντύνονται με προστατευτικές στολές και στέλνονται να καθαρίσουν τους φακούς των κάμερων που φέρνουν την εικόνα καταστροφής στις οθόνες του ΣΙΛΟ. Έπειτα όμως βρίσκουν τον θάνατο τους απο τον τοξικό αέρα του έξω κόσμου.

Το βιβλίο ξεκινά με την έρευνα του σερίφη Holston γύρω απο τις αιτίες της εκτέλεσης με "Καθαρισμό" της γυναίκας του πριν απο τρία χρόνια. Η Allison είχε πει τις απαγορευμένες λέξεις, είπε δημόσια οτι ήθελε να βγει έξω. Όμως ο Holston ήξερε πολύ καλά οτι η γυναίκα του δεν ζήτησε τον θάνατο απο μια ξαφνική έκφραση τρέλας.

Η Allison που είχε γνώσεις προγραμματισμού, είχε αρχίσει να αμφιβάλει για το αν ήξεραν όλη την αλήθεια, για τον αν ο κόσμος είναι πραγματικά κατεστραμμένος και πίστευε οτι η εικόνα που βλέπουν εδω και αιώνες μέσα απο τις κάμερες ήταν ψεύτικες.

Όσο προχωρούσα το βιβλίο και πήγαινα απο κεφάλαιο σε κεφάλαιο, απο νουβέλα σε νουβέλα, το ΣΙΛΟ με κέρδιζε όλο και περισσότερο. Συνεχείς αλλαγές πρωταγωνιστή, cliffhanger και ανατροπές επι ανατροπών. Μαζί με τους πρωταγωνιστές, κάτοικους του ΣΙΛΟ, έτσι και ο αναγνώστης σιγά σιγά ανακαλύπτει νέα στοιχεία, καταλαβαίνει όλο και περισσότερο τι κρύβεται πίσω απο το ΣΙΛΟ και τους κανόνες του και αναθεωρεί όσα πίστευε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
 
Ο Howey Hugh δεν θα σε αφήσει ποτέ να νομίζεις οτι καταλαβαίνεις τι γίνεται...



Η Jules ήταν ένας χαρακτήρας γεμάτος δύναμη, θάρρος και άνετα καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή μας. Είναι μια δυναμική γυναίκα που ξεχειλίζει αντριλίκι, όπως ακριβώς περίμενα απο μια μηχανικό.

Η ιστορία του Holston ήταν συγκινητική και με άγγιξε. Ο Howey Hugh μας έδωσε μια ματιά μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου που αναγκάστηκε να εκτελέσει την γυναίκα του εξαιτίας νόμων ενός ήδη απάνθρωπου κόσμου.

Ο Bernarnd ήταν ο μοναδικός χαρακτήρας που με φόβισε. Ενώ ξεκίνησε σαν μια καρικατούρα του "κακού" που είναι κακός... γιατί έτσι, στην συνέχεια του δόθηκε ο χρόνος που έπρεπε για να εξελίξει το background του και να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, κατέληξα στο οτι ο Howey Hugh μας έδωσε μια θαυμάσια ιστορία, ένα εκπληκτικό κομμάτι λογοτεχνίας, που δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της Επιστημονικής Φαντασίας αλλά σε ευρύτερο κοινό με πιο χαλαρά γούστα.

Περιμένω πως και πως να διαβάσω τις δύο συνέχειες της επικής αυτής τριλογίας με το 2ο βιβλίο: Shift και το 3ο: Dust. O συγγραφέας είναι αρκετά παραγωγικός, τα έχει γράψει και τα δύο και έχει συνεχίσει με άλλα project.

Εγω ελπίζω η Anubis να φέρει σύντομα τις δύο συνέχειες στην Ελλάδα για να απολαύσουμε μια ακόμα εκπληκτική δουλειά.





Σχήμα: 14 x 23
Σελίδες: 576
Κωδικός: ΕΒ-00-1271
ISBN: 978-960-497-598-3
Ημερομηνία Εκδοσης: 9/5/2013
Συγγραφέας: Howey, Hugh
Μετάφραση: Γιώργος Καρατζήμας





ps: Με το ΣΙΛΟ ξεκινά η συνεργασία του Αλλοδαπού με την εκδοτική Anubis. Οπότε απο εδώ και πέρα πρέπει να αναμένεται περισσότερα review για βιβλία τόσο επικής φαντασίας όπως το Game of Thrones, όσο και Επιστημονικής όπως το ΣΙΛΟ. 

{ 1 σχόλια... read them below or add one }

  1. ''Ο Howey Hugh δεν θα σε αφήσει ποτέ να νομίζεις οτι καταλαβαίνεις τι γίνεται...'' δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!! (: καλή αρχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Copyright © O Αλλοδαπός προτείνει... - - - -