Popular Post

Booketo.gr - Giftsets for Book Lovers

Posted by : Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος 19 Μαρ 2014

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου είχα την έμπνευση και την ευκαιρία να πάω στο live που έκαναν οι Imam Baildi στο πλαίσιο φεστιβάλ σε πανεπιστήμιο της Κομοτηνής.

Οι Imam Baildi είναι ένα περίεργο κράμα απο διάφορα είδη μουσικής που συνδυάζονται αριστοτεχνικά, κάνοντας ένα εκρηκτικό mix (όπως είναι και το καλό ιμαμ με την μελιτζάνα και το κρεμμύδι) που είναι δημιουργημένο για να το ακούς live.

Τrip-hop, drum & bass και hip-hop, Balkan, ρεμπέτικο, reggae και μπουζούκι κλαρίνο και διάφορα κρουστά. Όλα αυτά σε μια χορευτική μίξη που πραγματικά ξεσηκώνει.

Για να καταλάβεις είναι ένα συγκρότημα που έχει κάνει support στους μελωδικούς και καταθληπτικούς Massive Attack και στους punk τσιγγάνους Gogol Bordelo. Είναι ένα συγκρότημα με δεκάδες επιρροές και νομίζω οτι το όνομα τους τους πάει γάντι. 


Το πρόβλημα είναι οτι για κάποιον λόγο έχουμε συνδυάσει τους Imam Baildi με το λαικό πράγμα που τους αδικεί και είναι μεγάλο λάθος. Είναι ένα συγκρότημα φτιαγμένο να κάνει live και για αυτό ξεχειλίζει ενέργεια, εναλλαγή, χορό. Με την ίδια ευκολία συνδυάζει μπουζούκι κλαρίνο και κάνει διασκευές παλιών ρεμπέτικων κομματιών...


και καπάκι να το ανακατέψουν με hip hop ή ragga, με τον MC Yinka να δίνει ρέστα όταν του ζητηθεί να ξεσηκώσει το πλήθος (στο συγκεκριμένο κάνει feat o Εισβολέας σε όλα τα υπόλοιπα έχουν τον Yinka που είναι πλέον βασικό μέλος της μπάντας).



Αυτά που με έκαναν να θέλω να γράψω ένα άρθρο για την, φοβερή ομολογουμένως, εμφάνιση τους ήταν κάποια επιμέρους στοιχεία που τα πρόσεξα αυτή τη φορά (τους έχω δει ακόμα μια φορά αλλά τότε είχα κάτι γκομενικά δικά μου και δεν είχα δώσει την δέουσα σημασία) είναι κάππια επιμέρους στοιχεία που μου έμειναν στο μυαλό.

Για αρχή ο MC Yinca. O MC απο την Νιγηρία που γεννήθηκε (νομίζω) και μεγάλωσε (σίγουρα) στην Ελλάδα και έγινε γνωστός απο το feat που είχε κάνει στο "Ποιος έχει λόγω στην Αγάπη" του Πλιάτσικα, είναι μεγάλως γνώστης του είδους (το Hip-Hop δηλαδή) και πάνω απο όλα είναι επαγγελματίας. Όταν θα ανεβεί στην σκηνή ξέρεις οτι θα σε παρασύρει, θα χορέψεις και θα ιδρώσεις
(πολύ).



Έπειτα είναι η Ρένα Μόρφη. Η φωνή της μπάντας έχει τα εξής χαρακτηριστικά με κεφαλαία: ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ-ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ-ΦΩΝΗ. Δεν ξέρω πως κατάφερε και τα συνδύασε όλα, αλλά πραγματικά το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις είναι η υπέροχη φωνή της. Μετά το βλέμμα σου θα πάει στο υπέροχο κορμί της. Και αν είσαι κοντά στην σκηνή θα δεις το πως παίζει με τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου της που πραγματικά θα σε μαγέψει. Είναι μια γυναίκα με τα όλα της.

Τέλος νομίζω οτι η ψυχή αυτής της παρέας είναι ο drummer. Ο Λύσανδρος Φαλιρέας (που ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του Ορέστη που είναι dj, την μπάντα) είναι αυτός που δίνει τον ρυθμό. Και το κάνει τόσο καλά, με κέφι και πάθος που μένεις μαλάκας. Και αν μπορείς να μην κουνηθείς με τον τρόπο που χτυπάει τα τύμπανα ή το ειδικό set, με snare-bongos κτλ έχεις μεγάλη αυτοσυγκράτηση.



Το live  των Imam Baildi είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις αν έχεις την όρεξη να χορέψεις μέχρι να μην μπορείς άλλο. Το συγκεκριμένο ήταν και το καλύτερο live που εγώ έχω πάει, στον πανεπιστημιακό χώρο της Κομοτηνής. Αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν για ένα καλό live, είναι όρεξη, κεφάτο κοινό και μια μπάντα που θα έχει βάλει ως στόχο να σε κάνει να ιδρώσεις και την τελευταία στάλα μπύρας που έχεις πιει.  


ps: support έκαναν οι Ξανθιώτες The Coconaut Rockers , έδωσαν και αυτοί ένα πολύ καλό και ανεβαστικό ξεκίνημα σε μια αξέχαστη βραδιά. Μπράβο τους και καλή συνέχεια.

ps2: Βλέπω οτι το facebook των Imam Baildi είναι αρκετά ενεργό. Κάντε ένα like για να μάθετε πότε θα παίξουν στην πόλη σας.  

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © O Αλλοδαπός προτείνει... - - - -